Westhoek, 21 januari 2014

Bôle is reactie op macht supers

Ter lancering van het Bôle-concept werd maandag op een perceel wintertarwe op de Oudebildtdijk een spandoek onthuld. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

AAN DIRK VAN DER MEULEN


Zestien Echte Bakkers in Friesland met dertig winkels hebben vanaf dinsdag Bôle in het assortiment. Het gaat om brood en suikerbrood van baktarwe die geteeld is in Friesland en meel dat gemalen is door Koopmans in Leeuwarden. Het concept werd maandag gelanceerd op een akker van de tarweleverancier, de maatschap Jensma in Westhoek.

Bôle is een duurzaam stuk brood met een eigen receptuur (onder meer vrij van e-nummers voor houdbaarheid en smaak). De duurzaamheid is geborgd doordat de Jensma’s aangesloten zijn bij Veldleeuwerik. Dat is een stichting die akkerbouwers begeleidt om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Daarbij is veel oog voor het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Ongeveer vierhonderd Nederlandse akkerbouwers zijn aangesloten bij Veldleeuwerik. Dit jaar zullen zich nog eens honderd boeren zich aanmelden, zo verwacht de stichting.

Hoewel het Friese brood zich nog moet bewijzen, dromende initiatiefnemers nu al van een vervolg. Bijvoorbeeld met spelt. Dit biologische oergraan past in een glutenvrij dieet en wordt ook veel toegepast in dieten doordat het snel een verzadigd gevoel geeft. ,,Het past prima in een populaire consumententrend van lokaal en duurzaam”, verklaart directeur Dirk Lodewijk van Koopmans.

Volgens directeur Geert Caniels van het Echte Bakkersgilde is Bôle een antwoord op de door super marktketens afgedwongen intensivering van de landbouw. “De trend van meer en meer en goedkoper en goedkoper ruilen we in voor beter en beter. En dat mag best iets meer kosten.” Caniels wees op een onderzoek waaruit blijkt dat de voedingswaarde van intensief geteelde gewassen, groenten en fruit de afgelopende decennia enorm is gedaald.

‘De trend van meer en goedkoper
ruilen we in voor beter’

De Jensma’s (de broers Goffe, Sjoerd en Gerlof en de zonen Andries en Jan-Syds van Goffe) hebben dit jaar 50 hectare baktarwe geteeld. De bedoeling is om het areaal dit jaar uit te breiden naar 70 hectare. "Het geeft ook ons als akkerbouwers een goed gevoel dat we bij onze lokale bakker (Van der Kloet in Sint Annaparochie) brood kopen dat gemaakt is van onze tarwe”, verklaart Andries Jensma.

Bron: Leeuwarder Courant