PERSBERICHT
Sint Jacobiparochie, 17 augustus 2011
Bildtse Oogstdagen in teken van
het Waddengebied
Zaterdag en zondag 27 en 28
augustus vinden de Bildtse Oogstdagen plaats bij Machinefabriek Meijer in Sint
Jacobiparochie. De eerste dag staat voor een groot deel in teken van het
aangrenzende gebied van Het Bildt: het Waddengebied. Om 13.30 uur krijgt de
Kollumer Zoete Erwt die telers Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en Jaap de
Jong uit Oosterbierum verbouwen, de officiële status toegekend als landelijk
erkend streekproduct uit het Waddengebied. Uit handen van Oud-Tweedekamerlid en
de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Waddengroep Harm
Evert Waalkens krijgen zij hiervoor het Waddengoud uitgereikt. Ook is er een
foto-expositie te bezichtigen van uitsluitend Waddengoud gecertificeerde fotografie,
een proeverij van de Kollumer Zoete Erwt verzorgt door Waddengoud-restaurant De
Zwarte Haan uit Sint Jacobiparochie en een markt met diverse waddenproducten.
Kollumer Zoete Erwt van ondergang
gered
De Grauwe
Erwt of Rozijnerwt ‘Kollumer Zoete Erwt’ werd tot de jaren zestig veelvuldig
gegeten. Daarna is hij uit beeld geraakt. Andere erwten als kapucijners namen
zijn plaats in, omdat deze soorten makkelijker zijn te oogsten en dus een
betere opbrengst hebben. Hierdoor was de Grauwe Erwt met uitsterven bedreigd
totdat Jan van der Velde uit Kollum deze soort tegen het lijf liep. Samen met
het Kenniscentrum voor Friese Gewassen te Sumar heeft hij het ras bewaard en
gekeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2006 kregen Piet Hoekstra en Jaap de Jong
van Jan van der Velde zes erwten. Hiermee hebben ze nu in 2011 letterlijk en
figuurlijk weer een bloeiende teelt opgezet. “Het verkrijgen van het
Waddengoud-keurmerk en daarmee de landelijke erkende status als echt
streekproduct is voor ons de bekroning op ons werk. We hopen en verwachten hiermee
dat de vraag naar deze producten op gang gaat komen.”, aldus Piet Hoekstra.
Tijdens
de proeverij demonstreert restaurant De Zwarte Haan tijdens de Oogstdag de culinaire
mogelijkheden van deze erwt. “Interesse voor onbekende producten wakker je aan
door te laten zien wat je ermee kunt. En natuurlijk is het belangrijk om te
weten hoe het smaakt.”, zeggen Loes en Jacob Jensma van De Zwarte Haan.
Waddengoud foto-expositie
De
organisatie van de Bildtse Oogstdag kijkt breder dan alleen puur agrarische
activiteiten. Zo vindt er de eerste dag ook een eendaagse expositie plaats van
Waddengoud-fotografen Geertjan Plooijer uit Oude Bildtzijl en Pieter de Vries
uit Den Burg op Texel. Samen hebben zij een fabriekshal omgetoverd tot een
expositie met diverse kunstzinnige foto’s van landschappen van het Waddengebied.
Het gebied kent een diversiteit aan landschappen, wat het tot een gevarieerde
expositie maakt. Een aantal van de foto’s zijn genomen vanaf de grond, maar ook
een deel vanuit de lucht. “Het Bildt ligt voor een groot deel langs de
Waddenzee en mensen kennen dus de prachtige omgeving langs de kust. Onder
andere de schoonheid van dit soort landschappen proberen wij als Waddengoud-fotografen
op beeld te vangen”, vertelt Geertjan Plooijer.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor
de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
·
Piet
Hoekstra (teler Kollumer Zoete Erwt) tel: 0518-401512, pietghoekstra@hetnet.nl
·
Jacob
Jensma (Restaurant De Zwarte Haan), tel: 0518-401649, info@dezwartehaan.nl, www.dezwartehaan.nl
·
Geertjan
Plooijer (Waddengoud-fotograaf), tel: 06-54213257, info@wadfoto.nl,
www.wadfoto.nl