Leeuwarden, 31 december 2012

Crisis werkt trek naar steden in de hand

WILLEM BOSMA


Grafiek: Leeuwarder Courant (gescand)De Friese bevolking is in 2012 voor het eerst in zes jaar weer wat gekrompen. Er waren minder geboorten en meer mensen trokken weg.

Friesland deelt dit lot met Zeeland, Limburg en Drenthe. In die drie provincies was de krimp relatief iets groter dan hier.

Het inwonertal van de provincie groeide de voorbije decennia zowel door immigratie als door meer geboorten dan overlijdens. De vorige krimp, van 2005 en 2006, was het gevolg van de sluiting van een flink aantal asielzoekerscentra.

Friese bevolking krimpt ietsje

De huidige krimp is vooral het gevolg van een dalend geboortecijfer. In Zuid-Friesland kwamen liefst tweehonderd zuigelingen minder ter wereld dan in 2011. In Noord-Friesland was de daling kleiner.

In Leeuwarden zit het geboortecijfer de laatste vijfjaar boven het Fries gemiddelde. De gemeente bouwt doelgericht voor jonge gezinnen, terwijl de woningbouw goeddeels is stilgevallen. Samen met de aantrekkingskracht van de stad op studenten en immigranten staat deze huisvestingspolitiek garant voor groei.

De economische crisis lijkt een extra trek naar de steden in de hand te werken. Leeuwarden kreeg er dit jaar meer dan 700 inwoners bij, een plus van bijna 0,7 procent. De meeste plattelandsgemeenten rond de stad noteren krimp.

Leeuwarden bouwt doelgericht
voor jonge gezinnen

Het patroon van een groeiende centrumstad in een krimpende omgeving is in meer provincies te zien. De stad Groningen groeide dit jaar met zo'n 2000 zielen, terwijl de Ommelanden met 1500 mensen krompen. Ook Zwolle (+ 95o) en Maastricht (+ 9oo) steken scherp af bij stagnatie in overig Overijssel en krimp in overig Limburg.

Over het geheel genomen kreeg Nederland er dit jaar meer. dan 45.000 inwoners bij. Flinke groei van de bevolking was er in de Randstad en Noord-Brabant, en dan vooral weer in grote steden. Amsterdam, Utrecht, Groningen, Almere, Breda en Amersfoort groeiden met meer dan een procent.

Bron: Leeuwarder Courant