Sint Annaparochie, 21 november 2009

    

Het Bildt geen voorbeeld voor De Beemster

Beemster Kaart 1617, Petrus Kaerius

De landaanwinning in het Het Bildt diende niet als voorbeeld voor de inpoldering van De Beemster. Volgens historicus Kees Kuiken uit Haren is dat de polder Mastenbroek in Overijssel geweest. Volgens Kuiken geeft een recent artikel in het blad Tijdschrift voor de Waterstaat-geschiedenis daar duidelijkheid over.

In enkele populair-historische boeken wordt Het Bildt als voorbeeld genoemd voor de inpoldering van De Beemster. Sommigen trekken daar de conclusie uit dat niet De Beemster, maar Het Bildt op de Werelderfgoedlijst moet komen. De Beemster kwam daar tien jaar geleden op te staan.

Wel diende Het Bildt als voorbeeld voor de inpoldering van gebieden op Goeree-Overflakkee. Geen wonder want hetzelfde consortium van Hollandse projectontwikkelaars ging ook daar aan de slag, aldus Kuiken.

Met de inpoldering van Het Bildt is in 1505 begonnen. De Beemster werd pas in 1612 ingepolderd.

Volgens Kuiken is de polder Mastenbroek (1364) bij Kampen op dezelfde wiskundige manier drooggemalen als De Beemster 250 jaar later.

Kuiken verricht sinds 2001 studie naar de geschiedenis van Het Bildt. Hij kwam er achter dat de zuinige Hollandse initiatiefnemers voor de inpoldering geen dorpen in het nieuwe land planden. Pas toen rijke pachters uit Holland en Friesland zich er vestigden ontstonden die 'drie parochies' op de Bildtse klei.

Bron: Leeuwarder Courant