Sint Annaparochie, 25 januari 2012

Afscheid van Baukje Tilma-van Dijk

Op 9 januari jl. overleed Baukje Tilma-van Dijk. Tilma verwierf op het Bildt onder andere bekendheid met het schriiven en bewerken van muziek voor de Bildtse Revú. Tjerk Bosje en Andries Bosma, zangers van de Revú, gedenken haar.

Baukje Tilma begeleidt op piano het zangduo Tjerk Bosje en Andries Bosma. FOTO BILDTSE POST (gescand)In een boerderijtje aan het Zuideinde in St.-Annaparochie wordt Baukje geboren op 23 mei 1930 als dochter van Ane en Rinsje van Dijk. Na de zorgeloze peuterjaren gaat Baukje naar de Bewaarschool en het Lager Onderwijs om vervolgens de MULO met goed gevolg te doorlopen.

ln 7947 begint Baukje aan een baan op de griffie van het Provinciehuis. In die tijd volgt zij muzieklessen, eerst in 't eigen dorp bij Lipkje Schat, die de talentvolle leerlinge ook het orgel in de Doopsgezinde kerk leert bespelen. In huize Van Dijk komt een tweede hands hoge zwarte piano.

Als Llpkje Schat aangeeft dat zij Baukje niets meer kan bijbrengen, neemt Baukje les bij de violist en pianist Marinus Naberman uit Leeuwarden.

Het is op 14 december 1948 dat Baukje in de haar zo bekende Doopsgezinde kerk voor het eerst optreedt als begeleidster van een koor onder lelding van Naberman, die zij ook begeleidt in enkele vioolsoli.

In juli 1954 trouwt zij met de Bilkert Albert Tilma en het paar plus de piano verhuizen naar Leeuwarden, waar Albert werk heeft gevonden bij de belastingdienst. Omdat in die tijd een getrouwde vrouw geen betaalde baan mocht hebben, wordt Baukje huisvrouw zonder beroep. Gelukkig is de piano er.

Van Leeuwarden wordt verhuisd naar Amsterdam, maar in 1963 wordt de terugreis naar Leeuwarden ondernomen, waar in augustus 1966 tot hun grote vreugde dochter Corinne wordt geboren.

We schrijven 1975 als Baukje gevraagd wordt pianiste te worden bij het bekende Salon Orkest Sinnema, een klein symfonieorkest. Het betekent optredens binnen en buiten de provincie, wekelijks een repetitle en het thuis instuderen van marsen, walsen; polka's, tango's, operette- en musicalmelodieën.

Baukje wordt ook begeleidster van het voormalig PTT-mannen en vrouwenkoor, met wie zij een hoogtepunt beleeft in de Bonifatius-

kerk voor een duizendkoppig publiek met een concert met de wereldberoemde Russische bas Ivan Rebroff.

Daarnaast speelt Baukie bij het 65+ orkest, bij gymnastiekuit-voeringen en begeleidt zij diverse koren en solisten bij concerten. Ter gelegenheid van Leeuwarden 700 schrijven Baukje en Albert een revue voor de Rederijkerskamer Ten Kate. Albert die zich steeds meer als schrijver profileert, levert de teksten, terwijl Baukje melodieën componeert en arrangeert.

In het voorjaar van 1990 maken wij kennis met Baukje Tilma in Ons Huis bij de repetities voor de revue "'n Amerikaan op 't Bildt". De teksten voor de sketches en de liedjes van deze Bildtse Revú zijn geschreven door Albert Tilma en Timen Dijkstra. Van de zestien liedjes bewerkt Baukje vijf bekende melodieën, terwijl zij voor zes teksten geheel nieuwe composities schrijft. "'n Amerikaan op 't Bildt" is een geweldig succes en wordt maar liefst vijftien keer gespeeld voor een uitverkochte zaal in Ons Huis. Via Radio Eenhoorn en in mindere mate via Omrop Fryslân klinken toppers als Tussen 't Fliet en Swarte Haan, Ouwe-Dyk en Gyn Wyn. Helaas overlijdt Albert Tilma in december 1990.

Tot februari 2009 is Baukje met ons op pad geweest met 'n Bildtse Overdâg of 'n Bildtse Aven, een programma van liedjes uit de Bildtse revue en met verhalen en anekdotes over en uit het Bildt. Wij als zangers en Baukje aan de piano als begeleidster. En dat kon ze als de beste. Zij was als het vangnet in het circus.

Waren wij de tekst of de melodie even kwijt, Baukie ving het virtuoos op met een extra nootje of riedeltje, of ze bouwde een extra rust in. We hebben gespeeld voor bewoners van verzorgingshuizen, voor Plattelandsvrouwen en voor Vrouwen van Nu, voor aÍdelingen van de ANBO, voor leden van de LTO, voor leden van Het Nut voor 't Algemeen, voor dorpsbelangen, voor SWO en Open Deuren. Altijd een dankbaar publiek. 't Verveelde ons nooit. Aan die mooie tijd met Baukje bewaren wij heel goede herinneringen.

Het optreden in januari 2009 voor de Fryske Krite in de Open Hof in Leeuwarden is de laatste geworden in een lange reeks gedurende bijna 20 jaar. In mei 2009 moet Baukje voor observatie worden opgenomen in het MCL waarna zij met haar piano verhuist naar Swettehiem. Na een periode van afnemende gezondheid is zij daar 9 januari j.l. overleden.

Bij het afscheid op zaterdag 14 januari verwoordde neef Ane Peter van Dijk het zo treffend: Het slotakkoord van de levenssymfonie van Baukje Tilma-van Dijk heeft geklonken. Het was een móóie syrnfonie.

Tjerk Bosje en Andries Bosma

Bron: De Bildtse Post