Leeuwarden, 6 december 2011

Krol: asielbeleid kan menselijker

Is een asielzoeker voldoende geworteld en heeft hij een goede toekomst in Nederland?

Gerrit KrolDie vragen moeten voortaan ook een rol spelen bij een asielverzoek, zo staat in een voorstel van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken dat vandaag is gepresenteerd aan minister Gerd Leers van immigratie en asiel.

Het advies gaat over het toepassen van de zogeheten 'discretionaire bevoegdheid' van de minister, waarmee hij kan besluiten individuele uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning te geven. Leers maakt hier, vergeleken met zijn voorgangers, zeer spaarzaam gebruik van.

Afgelopen maart besloot hij dat het Afghaanse meisje Sahar, uit het azc in Sint Annaparochie, na een jarenlang verblijf alsnog mag blijven.

Burgemeester Gerrit Krol van het Bildt is positief over het voorstel van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. "Als gemeenten betrokken worden en een serieuze stem krijgen in de beoordeling van een asielaanvraag, ben ik daar wel voor. Met name om zo de asielregels wat menseliiker toe te passen dan tot nu toe", zegt Krol.

In het advies staat, zo meldt dagblad Trouw dat de huidige commissie van de immigratie- en naturalisatiedienst (IND), die zich buigt over schrijnende zaken, moet worden omgevormd tot een breder maatschappelijk adviesorgaan. Naast een medewerker van

de IND bestaat dit uit vertegenwoordigers van het lokale bestuur en maatschappelijke organisaties. Die laatste hebben vaak beter zicht op de mate waarin iemand geworteld is en de kansen van een asielzoeker.

Gerrit Krol, sinds anderhalf jaar burgemeester van het Bildt, krijgt met enige regelmaat het verzoek om in de bres te springen voor een uitgeprocedeerde asielzoeker uit het azc van Sint Annaparochie. "Je schrijft een brief en benadert een kamerlid, maar daar blijft het meestal bij."

De CDA-burgemeester realiseert zich dat hij zich aan de wet moet houden. "Maar op het grensvlak is nog wel eens wat mogelijk." De minister zou volgens Krol best wat vaker gebruik kunnen maken van zijn uitzonderingsbevoegdheid, zoals in het geval van het Aram. "Laatst werd er een gezin uit Sint Anne na tien jaar naar een gezinslocatie in Katwijk gebracht. Dan denk ik: jongens, jongens waar zijn we mee bezig?"

'Asielverzoek toetsen op toekomst in Nederland'

Ook de werkgroep gezamenlijke Noodopvang Fryslân, die nog regelmatig te maken heeft met schrijnende gevallen, is te spreken over het voorstel. "De discretionaire bevoegdheid wordt nu zo weinig toegepast. Je moet doodziek zijn wil de minister daar gebruik van maken. Het zou fijn zijn als de omstandigheden en de persoon wat zwaarder meewegen", zegt Trudy Dijkstra van de Leeuwarder noodopvangorganisatie Respons.

De commissie heeft zich laten inspireren door Duitsland. Daar heeft elke deelstaat een commissie die aan de slag gaat als de strikte toepassing van de regels tot een onrechtvaardige beslissing heeft geleid.

Bron: Leeuwarder Courant