Beverwijk, 4 februari 2013

Kraan zoekt de zon op

ANNEMIEK VAN DER PLOEG


Arnold Miedema en Hendrik Borger maken de kabels los waarmee het bovenstel van de multidocker van het onderstel is getild. FOTO ANNEMIEK VAN DER PLOEG (gescand)Arnold Miedema van Miedema Machinesevice demonteert een 90 ton wegende kraan in Beverwijk. De machine moet op transport naar Alicante in Spanje.

De regen maakt het haventerrein van Beverwijk tot een duistere plek. Grote gele kranen rijden op rupsbanden door bergen oud metaal. Hun grijpers hangen even aarzelend boven de toppen van de schroothopen, voordat ze zich met wijd open gesperde bekken laten zakken.

Voor Arnold Miedema uit Sint Annaparochie zijn dit soort plekken niets bijzonders. Samen met vier andere Friezen demonteert hij een oude multidocker, een kraan waar vrachtauto's onderdoor kunnen rijden. Het meer dan 90 ton wegende gevaarte wordt uit elkaar gehaald en naar zijn nieuwe eigenaar in Alicante gebracht.

De klus is een Fries onderonsje. De zelfstandige heeft de hulp ingeroepen van KFT uit Harlingen voor het hijswerk en Van der Meer Transport uit Bolsward voor het vervoer. Een paar weken terug is Miedema begonnen met de voorbereiding. Toen heeft hij alle moeren van het bovenstel van de kraan losgehaald. Althans, bijna alle moeren. "Die laatste moer zit muurvast", zegt hij, terwijl

de regen langs zijn besmeurde overall loopt. "We kijken of we hem met speciaal gereedschap los kunnen krijgen, en anders zet ik de slijptol erop."

Het zijn dit soort tegenvallers waar Miedema vaak tegenaan loopt met oude machines die uit elkaar moeten. Snel handelen is geboden. Als er te veel tijd verloren'gaat, moet de kraan een dag langer blijven staan en kan de oplegger onverrichter zake weer terug naar Bolsward. En dat loopt flink in de papieren.

Het gereedschap wint het van de moer, en tien minuten later zweeft het 54 ton zware bovenstel door de lucht. Aan het uiteinde van de giek zit een touw waarmee Wiebe Jorna het gevaarte vanafde grond kan bijsturen. Binnen een paar minuten staat het bovenstel op de grond.

Miedema haalt opgelucht adem. "Het klinkt misschien gek, maar het is veel lastiger om zo'n ding naar beneden te krijgen, dan om hem omhoog te takelen. Nu het bovenstel aan de grond staat, lukt de rest ook wel."

Werken aan Costa Blanca
is geen straf

De multidocker wordt in Beverwijk verder uit elkaar gehaald en daarna op transport naar Spanje gezet. Miedema zal de kraan daar volgende week weer in elkaar zetten. Een machine opbouwen aan de Costa Blanca, dat klinkt niet als een straf. "Nee, en het weer is daar vast beter dan hier."

Bron: Leeuwarder Courant