Sint Annaparochie, 2 februari 2009

    Huisarts neemt afscheid van de verwijsbrief

Huisarts Annet Dam in Sint Annaparochie schrijft geen papieren verwijsbrieven meer. Als een van haar patiënten naar een specialist in het ziekenhuis moet, is de informatie daar dankzij de computer al eerder dan de patiënt zelf.

De dokterspraktijk van Theo van Eikenhorst, waar Dam werkt, was een van de eerste praktijken in Friesland die de afgelopen weken zijn aangesloten op het zogeheten ZorgDomein.

Dat is een systeem van elektronisch verwijzen waar de huisartsen, de Friese ziekenhuizen en Revalidatie Friesland aan meedoen. Huisarts Dam is tevreden over de nieuwe werkwijze. "We hebben geen losse brieven meer. Patiënten moesten vaak later op de dag nog even terugkomen om die brief op te halen. Dat hoeft nu niet meer."

Nog tijdens het consult kan de huisarts op haar computer een patiënt aanmelden bij een specialist. De patiënt krijgt meteen een codenummer waarmee hij in het ziekenhuis een afspraak kan maken. Dat nummer legt de link met de informatie die de huisarts digitaal doorgeeft.

Het is allemaal erg doeltreffend, vindt dokter Dam. Het digitale verwijsformulier vraagt precies naar de klachten, de medicatie en de voorgeschiedenis van de patiënt en de huisarts moet exact aangeven met welke vraag ze iemand naar de specialist stuurt. Bij het invullen van het digitale verwijsformulier krijgt de huisarts ook meteen te zien hoeveel dagen wachttijd er in het ziekenhuis is voor een eerste bezoek aan de specialist naar wie wordt verwezen. Wanneer de patiënt dat te lang vindt duren, kan de huisarts zien of het in andere Friese ziekenhuizen sneller kan.

Het nieuwe verwijssysteem is maar een van de vele digitaliseringsprojecten in de gezondheidszorg. De communicatie van specialist naar huisarts verloopt al via de computer. Verder is er een proef gaande waarbij enkele Friese huisartsen toegang hebben tot de zorgdossiers van hun patiënten in de ziekenhuizen.

En tenslotte is er het landelijke elektronisch patiëntendossier (epd), dat medisch hulpverleners snel inzage geeft in cruciale medische gegevens. Een goed werkend epd kan levens redden, zegt dokter Dam. Maar de invoering ervan is uitgesteld, omdat er nog geen garantie is voor de veiligheid van het systeem.

Bron: Leeuwarder Courant