Sint Annaparochie, 27 augustus 2013

Open dag in drukke oogstweek

Akkerbouwer Teun de Jong bij een kist met korrels wintergraan. FOTO LC/WIETZE LANDMAN (gescand)Voor het eerst organiseert de Nederlandse akkerbouw een landelijke open dag. In Friesland doen slechts twee bedrijven mee, uit het Bildt.

AAN DIRK VAN DER MEULEN


Waarom rijden ook 's avonds nog brede combines over de smalle plattelandswegen? En waar is een akkerbouwer in de wintermaanden eigenlijk mee doende?

Het zijn dit soort vragen die belangstellenden zaterdag kunnen stellen aan de boeren die meedoen aan de landelijke open dag van de akkerbouw. Het is voor eerst dat deze sector zich zo presenteert. Opmerkelijk want de glastuinbouw, de biologische landbouw en de melkveehouderij openen al vele iaren hun deuren voor het brede publiek.

"Ik heb er ook geen verklaring voor", zegt Teun de Jong uit Sint Annaparochie, een van de deelnemende akkerbouwers en tevens voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. "Want ook de akkerbouw heeft er baat bij om een goed contact te onderhouden met de burger. Voor een beter begrip is het een goede zaak om je als sector te presenteren. Als de burger weet dat je graan alleen na het middaguur kunt oogsten als alle dauwvocht is opgedroogd, dan hebben ze er ook begrip voor dat er 's avonds laat wel eens een combine over de wegen rijdt."

De Jong, die op 8o hectare pootaardappelen, wintertarwe en suikerbieten teelt, hoopt ook op een debat over de teelt van energiegewassen. Velen bestempelen het gebruik van voedsel voor biobrandstoffen als asociaal. De Bildtse boer is er juist een groot voorstander van, mits er sprake is van topoogsten. "Door dan van een deel van het graan ethanol te maken, kun je een goede graanprijs in de benen houden. Daardoor kunnen boeren investeren in een nog betere voedselvoorziening." Landelijk doen 39 akkerbouwers mee aan de open dag. In het FriesIand betreft het slechts twee bedrijven. Naast De Jong doet ook het familiebedrijf Jensma in Sint Jacobiparochie mee. Een teleurstellend aantal, erkent De Jong. Dat juist Bildtse boeren hun bedrijven openstellen, heeft waarschijnlijk van doen met de Bildtker Aardappelweken. "We hebben al enige ervaring om het contact met de burger aan te gaan."

Een verklaring voor de geringe deelname is dat voor de Friese akkerbouw eind augustus een van de drukte periodes van het jaar is. Dan oogsten ze het belangrijkste gewas uit hun bouwplan: de pootaardappel. Een dilemma, erkent de Jong. Je wilt zo'n open dag doen als er nog wat zichtbaar is op de akkers. Anderzijds moet het ook geen topdrukte zijn. Daarom is gekozen voor een dag die het beste past in het ritme van de grote akkerbouwregio's Zuidwest-Nederland en de Flevopolder. Daar is de graanoogst zo'n beetje binnen en maken ze zich op voor de oogst van consumptieaardappelen.

> 31 augustus van 11.00 tot 17.00 open dag bij Teun de Jong in Sint Annaparochie, Oude Bildtdijk 487 en Jensma Agro in Sint Jacobiparochie, Oude Bildtdijk 1127.

Bron: Leeuwarder Courant